lördag 13 oktober 2007

Arbete under vecka 41


Måndag morgon, njae inte riktigt morgon för kl 07.00 är det mörkt som i en kolkällare. Nu är vi igång och vår snickare Johan "loggar in" på bygget.



Lite isolering och tegel som väntar på att användas.

Johan har två handgångna män med sig en lärling och en praktikant från byggprogrammet. Mycket bra för det innebär att behovet av handräckning från min sida nedgår och jag kan jobba parallellt med sidoprojekt.




Veckan bjöd i huvudsak på bra väder även om det när solen sken oftast var styvkuling. På torsdagen snöade det och regnade rejält så då blev det kojdag.
Här är väggarna resta runt om.




Vi bygger väggelementen färdiga på backen och reser dem sedan med hjälp av spännband och byggställning. Elementen har "hål" för fönster och dörrar. Nästa steg är att lägga i bjälklag för övervåningen.





Från insidan med ytterväggen som byggs in.





Här kopplas utbyggnaden mot timmerstommen. Takfoten som är kvar tillvänster skall ju naturligtvis bort tillsammans med taket, när det nya läggs på. Först därefter tas hålen upp i väggen för att sammanföra de två byggnaderna i ett.








Jag kunde under veckan resa den kompletterande del som skall utgöra vedbod. Vi gjöt ju plattan för gäststuga/uthus lite större just för det ändamålet. Här har jag förlängt nockstocken och kompletterat med "egna" takstolar. Reglingen för väggar är enkel eftersom det endast skall vara glespanel för att kunna lufta och torka veden.








När det var klart kunde jag börja lägga på tak.








Här är ena sidan klar. Målet är att hinna ha taket klart med takpapp på innan snön kommer. Förhoppningsvis hinner vi det i helgen. Det går nog både snabbare och lättare med handräckning i från familjen.
Vackra höstdagar som nästan i sin skönhet tar andan ur en, när vinden inte gör det.




söndag 7 oktober 2007

ÄNTligen!, äntLIGEN!, ÄNTLIGEN!!!.....

....är huset i Kråkberg tömt och återlämnat. Inger inledde arbetet på sin semester som började i Juni och det tog oss ända fram till den sista september innan vi var klara. 4 månader!

De 300 kvadratmetrarna med 100kvm i "biyta" har varit en utmärkt ursäkt för att inte behöva slänga någonting. Med den doktrinen, växande barn, en mångfaceterad intresseflora och 5 år så framstår Kilimanjaro som en liten kulle i jämnförelse med det berg av prylar vi samlat på oss.
Lite kommer vi ju sakna utsikten förstås men vi får ju en egen ännu vackrare utsikt även om det dröjer ett år.



Lägenheten på Fridhemsplan! (vår egen sådana i Mora) är nu inredd och känns helt okej som bas under tiden vi bygger klart. Lägg märke till golvlampan vars skärm försvann i flytten tillsammans med en hel del annat. Vi hade minst sju fraktioner till garaget (verktyg, skidor mm), till lägenheten (möbler och alla grejor vi behöver under drygt ett år), till Bonäs (möbler och grejor som vi behöver först när vi flyttat till huset), till Blocket (möbler och grejor vi inte ville ha kvar), till Loppis (mindre saker som ungarna sålt),

till tippen (skräp så klart men också alla mina saker som Inger inte tycker jag behöver längre tex. mina fina t-shirtar från 80-talet som ju blivit moderna igen, mina toppenpraktiska gabardinbrallor i storlek C46 som jag nog snart kommer kunna ha igen och inte minst lådvis med trasiga saker där någon del kan komma till användning i framtiden) och till RödaKorset (barnkläder och filtar). Inte konstigt att det tog tid!

En ovan vy för oss som vant oss vi att bo i avskildhet utan insyn i från grannar.
Båten tog vi upp i lördags (den 6/10) som var en magiskt vacker höstdag med Orsasjön blank som en spegel och träden i sprakande färger. Nästa år så får den bo i Bonäs hamn. Båtutflykterna har ju inte precis stått som spön i backen den här sommaren till skillnad från regnet och kylan.






Lite jobb har vi ju hunnit med ute på bygget också, vi har bland annat rest timmerstommen som blir gäststuga, förråd och vedbod.





Gäststugan vilar på den platta vi spikat form till och gjutit själva. Jordhögen som syns i bakgrunden är nu utjämnad när vi planerat gräsmatta mellan entrén på stugan och huset







Ett glatt timmergäng! Man får numera ha stege för att nå upp till Dennis.








Nu börjar bygget på allvar känns det som. Vi har hunnit undan den flytt som laget som en kvarnsten runt halsen och vi börjar nu kunna andas lite genom näsan när det mesta kommit på plats. I morgon (den 8/10) kommer snickaren som skall hjälpa oss att stomresa utbyggnaden på huset och då känns det lite mer på riktigt. Jag kommer under tiden vara partiellt tjänstledig för att utgöra handräckning och dokumentera arbetet. Nu blir det forgent täta uppdateringar.