torsdag 26 juli 2007

Vedspis och skorsten

Här har grunden för vedspis och öppenspis lagts. Skorstenen har hunnit bli 2 meter.

















Skorstenen består av fyra pipor en för vedspisen, en för öppnaspisen, en för kamin på övervåningen och en som vi ser här där vedpannan skall kopplas in. Den är 1 meter i kvadrat och för varje meter går det åt 150 tegelatenar och en skottkärra murbruk Något som jag i det här skedet inte reflekterade särskilt mycket över.



















Här har vi kommit upp på övervåningen beställningen från murarn var att han "tills i morgonbitti" ville ha 500 tegelsten uppburna och en handgången man som hinkade upp murbruk under dagen. Vi bar tegelsten till klockan 01.00 på natten bara för att anmäla sig 06.30 för murbruksbärningen kommande dag. Ingen behövde gå till gymmet den dagen.






Här har vi kommit ut på taket och monterat en liten byggställning. Beställningen för den här dagen löd, " ett stycke hål i taket, byggställningen ligger på följande adress, jag behöver en cirka 12 meter hög ställning och 600 vanlig tegelsten och 300 fasadtegelsten upp till taket". Som tur var kunde vi använda hydreman för att få upp tegelstenen till första avsatsen på ställningen, sen fick vi langa. Ingen behövde gå till gymmet den dagen heller.







Skorstensvy över Orsasjön, ca 12 meter upp.








Här är skorstenen mot vedpannan klar. Jag har satt gips runt om för att minska brandrisk.









Vedspisen insatt och nästan klar. Innanför vedspisen (det gula eldfasta teglet) är eldstaden. En kombination av öppenspis och vedspis så som det såg ut förr. Den synskarpe lägger märke till de två hål där sotluckor skall apteras.